Pareu les rotatives! Per sempre?

La supervivència o l’enterrament del paper. El debat està més obert que mai. Hi ha qui ni tan sols es planteja la possibilitat de la desaparició dels diaris tradicionals. Hi ha qui no se sap explicar com pot ser que encara existeixin.

Amb la caiguda de la publicitat -no només als diaris; a tots els mitjans de comunicació en general-, l’aparició constant de noves xarxes socials i plataformes de comunicació i el triomf indiscutible d’Internet ningú dubta que el futur de la premsa ja no està a les rotatives sinó a les pantalles. Una bona ploma o una gravadora ja no són els estris imprescindibles del bon periodista sinó que ara les adquisicions sine qua non per ser un gran professional són un smartphone d’última generació -amb innombrables i discutiblement útils aplicacions- i un compte de Twitter.

Tot i que la televisió i la ràdio han sucumbit inevitablement a la pressió d’Internet, la seva supervivència està molt més clara que en el cas de la premsa en paper. Aquests dos suports són gratuïts i no requereixen massa temps o concentració. Tot al contrari que en el cas dels diaris: tot i que el seu preu és molt baix, poca gent està disposada ja a comprar-los, i a més demanen temps i que la persona hi dediqui total atenció, ambdós cada vegada més escassos a la societat actual.

El cas del tancament de l’edició impresa de la revista nord-americana Newsweek és una alerta, la primera alarma del perill que suposa la situació actual per les rotatives de tot el món. Ja no es tracta d’actualitzar-se sinó simplement de sobreviure. És una guerra en la qual un bàndol ja ha guanyat i l’altre lluita per no desaparèixer.

No és difícil comprovar que cada vegada hi ha menys persones llegint el diari mentre fan una cervesa un diumenge al matí. La cervesa hi segueix sent, però el diari ha estat substituït per la seva versió digital, que la gent llegeix des del seu dispositiu mòbil.

Cèlia Muns

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s