El món s’enfonsa… mira, un helicòpter!

El passat 11 de febrer el Papa Benet XVI va anunciar que renunciaria al seu càrrec. El 28 del mateix mes va dimitir oficialment, va ser el seu últim dia com a successor de Sant Pere. Des del minut zero el tema es va convertir en estrella de l’agenda-setting mundial. Tots els grans mitjans van convertir-ho en quelcom no només obligatori sinó primordial, el Papa i la seva decisió van passar a ser el Gran Tema.

A partir del dia 11 es parlava de la notícia dia sí, dia també. Qui serà el proper Papa? Quins són els principals candidats? Quan es celebrarà el conclave? Per què Benet XVI ha pres aquesta decisió? Els mitjans més sensacionalistes es dedicaven a parlar dels cardenals que podrien ocupar el tro del Vaticà, d’altres entrevistaven experts per analitzar la situació. Tothom va repassar el discurs de Joseph Ratzinger paraula per paraula, i als bisbes regionals els faltava temps per presentar-se a totes les cites a televisions, ràdios i entrevistes per premsa escrita. Les pàgines web dels mitjans es van omplir d’articles d’opinió, infogràfics, vídeos, anàlisis i una inacabable llista de productes de diferents tipus sobre l’assumpte papal.

papa

L’apogeu de la situació, el clímax, va arribar el dia 28. Amb l’acomiadament oficial del líder de l’Església es va activar l’impressionant màquina mediàtica en tota la seva esplendor. Escamots de càmeres, reporters, corresponsals, enviats especials, especialistes, micròfons, cables i focus es van desplaçar a la Ciutat del Vaticà per poder oferir l’acte en directe. Centenars de periodistes i experts en l’audiovisual van arribar a les portes de la residència papal. Com si es tractés d’una guerra, un potent exèrcit del món dels mitjans es va mobilitzar. La televisió italiana va arribar a l’extrem d’armar un helicòpter per tal de seguir a Benet XVI en el seu trasllat de residència.

El que es va retransmetre: el Papa parlant -res d’inesperat: Joseph Ratzinger no va dir res d’imprevisible-, el Papa pujant a un helicòpter, l’helicòpter que transportava al Papa, i finalment el Papa a la seva nova residència. Poc més. Tot aquest desplegament mediàtic per oferir en directe el canvi de residència del recent ex-líder de l’Església.

I mentrestant sorgien nous casos de corrupció, i mentrestant hi havia assassinats a Síria, i mentrestant la crisi seguia el seu curs impecable de precarització de les condicions socials al món occidental, i mentrestant unes polèmiques eleccions italianes quedaven poc o molt emmascarades pel que passava a l’estat veí i mentrestant la vida continuava.

El món s’ensorra i els mitjans ens ofereixen mitja hora de vol d’helicòpter i infinites hores d’anàlisi i especulacions sobre el successor de Sant Pere.

Cèlia Muns

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s