Total immunitat, i que ningú toqui a Su Majestad

Octubre de 2008, els joves Jaume Roura i Enric Stern són condemnats a pagar una multa de 2.700 euros per injúries contra la corona. Van cremar una fotografia del monarca espanyol en públic a la localitat de Girona el setembre de l’any anterior. El cas va causar tal rebombori que poc després centenars de persones cremaven públicament imatges de la monarquia per solidaritzar-se amb Roura i Stern. No hi va haver més multes, però la polèmica va durar mesos.

També octubre, però del 2012. La presentadora del programa Bestiari Il·lustrat del Canal 33 i l’escriptor Jair Domínguez són acusats de delicte contra la corona i hauran de declarar davant l’Audiència Nacional. Tot plegat per un episodi del Bestiari en el qual la periodista i Domínguez disparaven fictíciament contra dianes amb imatges de personatges coneguts: el periodista Salvador Sostres, Fèlix Millet i el rei Joan Carles I. Un episodi encara no acabat -tot just fa dos dies que Ballbè va declarar- que de moment ja ha portat la dimissió de la directora del programa, Mai Balaguer.

Fa només tres dies, 21 de febrer de 2013, el líder del Partit Socialista de Catalunya, Pere Navarro, va demanar en el Debat sobre l’Estat de la Nació l’abdicació del rei. No van fer falta ni 24 hores perquè tots els partits espanyols posessin el crit al cel per les declaracions del socialista. Fins i tot el PSOE va renegar de Navarro, posicionant-se totalment contra el que havia dit. La majoria de mitjans van parlar d’aquest fet, donant-hi una gran importància.

El rei és intocable.

rei

Mentrestant, el monarca és acusat de col·laborar amb el seu gendre, Iñaki Urdangarín, en el famós Cas Noós. Un cas de corrupció i estafes en el qual Joan Carles I s’hi ha vist implicat pel soci d’Urdangarín, Diego Torres, que afirma que el rei havia ajudat als estafadors a aconseguir patrocinadors o simplement que coneixia el que estava fent el seu gendre.

Però al rei no li passarà res, perquè és intocable.

Urdangarín ha negat que la Casa Reial sabés res de les seves accions il·legals, i amb això ja n’hi haurà prou. Això serà suficient, no s’investigarà el rei, i molt menys serà condemnat per haver col·laborat en les estafes del seu gendre.

Potser Bestiari Il·lustrat feia una apologia una mica massa explícita a la violència. Potser el programa no va d’acord amb la política antiviolència de TVC -tot i que el rebombori ha estat desmesurat per una escena humorística que amb prou feines dura cinc minuts. Però Jair Domínguez fa unes declaracions més que interessants abans de disparar a la diana del monarca: “hi ha res més perillós que una imatge icònica, una imatge icònica de sobirania, que es representa amb una corona? Hi ha res més perillós que una persona que pugui sortir al carrer a disparar trets sense que li passi res?”

Cèlia Muns

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s