Fracking o com destrossar el medi ambient

Un nord-americà obre l’aixeta de casa seva. Surt aigua. Tot normal. O això sembla. En el moment que aquest personatge acosta un llumí a l’aixeta… foc! Una gran flamarada surt paral·lela al raig d’aigua, envoltant-lo. Sembla inconcebible, incendiar l’aigua, però en algunes residències dels Estats Units el fenomen és una realitat. No, no és màgia; i sobretot, no, no ho fan expressament. És una de les conseqüències mediambientals més importants del fracking o fracturació hidràulica.

Aquesta tècnica d’extracció de petroli no és en absolut nova, fa més de 100 anys que es practica, espacialment als Estats Units, i avui dia les conseqüències són més que evidents. Es tracta d’injectar materials a pressió al subsòl prop de bosses de gas natural o petroli per tal d’ampliar les fractures al voltant d’aquestes i facilitar-ne així l’extracció. Actualment, els materials injectats més habituals són aigua barrejada amb sorra i elements químics, però en algunes ocasions s’empren altres líquids o escumes.

És força evident, fins i tot per persones poc expertes en l’assumpte, que aquesta tècnica comporta pràctiques de legalitat dubtosa que poden causar danys importants a la zona on s’aplica. I tot i així s’aplica. Aqüífers contaminats pels productes químics, terres infestades d’aquests productes que es converteixen en terrenys infèrtils, animals morts per aquests materials i escapaments de gas que es filtren fins i tot a les vivendes, creant el risc d’explosions en aquests edificis. Aquestes són les conseqüències demostrades del fracking. Les mateixes que els extractors de petroli d’arreu del món -evidentment- es neguen a acceptar.

La fracturació hidràulica és barata i permet aconseguir els jaciments de bosses no massa grans de manera ràpida i sense despeses importants. I per alguns això és suficient. Pensen que el fi justifica els mitjans. I sembla ser que a aquest grup de persones se’ls han sumat alguns dels polítics espanyols.

Des de finals del passat 2012 s’està contemplant la possibilitat de fer servir aquesta tècnica a diferents zones del país: País Basc, Castella la Manxa, Comunitat Valenciana i Catalunya. Sembla ser que en aquests llocs hi ha petites bosses de gas natural o petroli, i sembla ser que es donarà llum verda al fracking. A Catalunya, CiU, PPC i PSC ja hi ha donat el seu vistiplau, una majoria parlamentària que ha fet callar ràpidament les protestes d’ERC i ICV-EUIA, que demanaven la prohibició de la fracturació hidràulica a tot el país.

Davant d’aquesta realitat fa mesos que hi ha protestes populars contra el que es pretén fer al medi ambient d’aquestes zones, però han estat descaradament oblidades i ignorades. Els mitjans no se n’han fet un gran ressò, i els polítics dels grans partits tampoc. Perquè no els interessa. Una altra vegada es demostra el cas que la classe política espanyola fa a les protestes socials.

Cèlia Muns

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s